Tehnologija World-wide-web

Microsoft: Bez lozinki za Windows 10

Microsoft planira da Windows 10 oslobodi lozinki, te se očekuje da prvo veliko ažuriranje u 2020. godine donese ovu novinu na sve Windows 10 računare.

Tako će korisnici moći da se na Microsoft naloge loguju bez komplikovanih nizova simbola, a nalozima će pristupati preko Windows Hello skeniranja lica, skeniranja otiska prsta ili odgovarajućeg PIN koda. Opcija za lozinku će jednostavno nestati iz prostora za logovanje, a ukoliko se korisnici budu odlučivali za Windows verziju bez lozinki. Kompanija se na ovaj korak odlučila iz jednostavnog razloga – lozinke su nepouzdane, budući da ih korisnici upotrebljavaju za različite naloge i na različitim uređajima, pa se retko odlučuju za dvo-faktorsku autentifikaciju koja povećava bezbednost. Tako iz kompanije tvrde da je PIN kod daleko sigurniji od lozinki, a zbog toga što se sklapa na osnovu nepoznatih varijabli, te se čuva samo na uređaju, ne i online.

Tako je ovo još jedan korak ka budućnosti u kojoj neće biti potrebno da se brine o lozinkama, i u kojoj će se kao faktori za povećavanje bezbednosti koristiti lica, otisci prstiju i oči korisnika, te fizički ključevi.

Izvor: The Verge

Related posts

AMD 7nm CPU-ovi i GPU-ovi dostupni u slobodnoj prodaji

V.R.

Društvena mreža TikTok prestigla Facebook

V.R.

Patent otkriva Apple-ov radikalan plan za senzore otiska prsta u ekranu

D V

Ostavite komentar