Region Vijesti

“Makron bi prijateljstvo sa Srbijom, malo verovatna avantura sa izjavama o KiM”

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji donosi poruku da Pariz želi da obnovi prisustvo u regionu, ocenjuje dopisnik lista “La Kroa” iz Beograda.

Makron u Srbiju stiže iz Rusije i preuzima ulogu posrednika? Dopisnik francuske televizije o dolasku Makrona u Beograd
Predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji donosi poruku da Pariz želi da obnovi svoje prisustvo u Srbiji i regionu, te da obnovi srpsko-francusko prijateljstvo, ocenjuje dopisnik francuskog lista “La Kroa” iz Beograda Marion Dutri.

Dutri je, u izjavi Tanjugu, istakla da je poseta Makrona dobra prilika da se obnove odnosi dve zemlje koje su se, kako primećuje, u poslednje vreme “nešto bile udaljile”.

Makron, ocenjuje, dolazi u Beograd sa porukom da Francuska želi da obnovi prisustvo u Srbiji i regionu.

Upitana da li bi Makron mogao doneti i poruke u vezi Kosova, Dutri kaže da nije sigurna da bi predsednik Francuske želeo da se upusti u avanturu ulaska na škakljiv teren i da daje “velike izjave” o Kosovu.

„Sigurno će reći da pitanje Kosova treba da reše Beograd i Priština, i da će članice EU da posreduju i podrže dijalog“, dodala je ona.

Veće interesovanje Francuske za Zapadni Balkan, koje je vidljivo u poslednje vreme, Dutri objašnjava činjenicom da se Nemačka nešto malo povukla iz regiona u kojem je bila glavni međunarodni akter, pa je to otvorilo prostor Parizu i drugim zemljama da razmisle o mogućnosti da povećaju svoj značaj u regionu.

Na pitanje da li će Makron u Beogradu ponoviti svoj stav da proširenje EU može uslediti tek nakon reforme Unije, Dutri je izrazila nadu da će zvaničnici Srbije šefu francuske države postaviti pitanje o evropskom procesu proširenja, kao i da će Makron dati zadovoljavajuće odgovore.

Slične objave

Sud poništio odluku NO Putevi

M.

DW: Koliko je Njemačkoj potrebna američka vojska?

V.R.

CG: Ćirilični nazivi ulica zamrljani bojom

M.

1 Komentar

кочо Juli 12, 2019 at 4:43 pm

Српско-француско пријатељатво није упитно са народима, политика је сасвим другачија и то нас удаљава. Жаоми је таквог односа према народима.

Odgovori

Ostavite komentar