Hrana i zdravlje

Zaslađeni napici opasniji nego što se mislilo

Konzumiranje samo trećine gaziranog napitka dnevno povećava rizi od raka, pokazalo je novo istraživanje, a i voćni sokovi predstavljaju rizik.

Stručnjaci upozoravaju da samo 100 mililitara zaslađenih napitaka mogu da povećaju rizik od bolesti za čak 18 odsto, a pakovanja su uglavnom veća od 100 mililitara.

Ovi napici posebno povećavaju rizik obolevanja od raka dojke – za 22 odsto!

Tim francuskih istraživača veruje da šećer u tim pićima podstiče telo da skladišti više masti oko organa poput jetre i pankreasa, što povećava rizik od kancera.

Visok sadržaj šećera i aditivi koje sadrže najverovatniji su krivac, pokazalo je istraživanje.

U studiji je učesvovalo 101.257 odraslih ljudi, a njihova ishrana i konzumiranje ovih napitaka nadgledani su od strane stručnjaka u periodu od devet godina.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi, rezultati studije ukazuju na to da ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može da doprinese smanjenju obolevanja od raka.

“Konzumacija zaslađenih napitaka značajno je povezana sa rizikom od raka”, istakao je vodeći autor studije dr Bernar Sru iz francuskog Nacionalnog instituta za epidemiologiju.

Related posts

Bezazleno ili ne? Zašto nam oči pocrvene od bazenske vode

J K

Toksična hrana koja ugrožava vašu kožu i ljepotu

V.R.

Odlične vijesti za sve trudnice: Jedenje ovog voća može olakšati porođaj

Igor Mudrinić

Ostavite komentar