Magazin Zanimljivo

Ruski Maldivi – otrovna neprirodna ljepota

Mirna voda tirkizne boje magnet je za sve one koji žude za savršenom fotografijomna Instagramu.

Ali “novosibirski Maldivi”, kako su prozvani na društvenim mrežama, nisu nikakva prirodna lepota, već veštačko jezero sa zagađenom vodom.

https://www.instagram.com/p/BzkCpF5Ffev/?utm_source=ig_web_copy_link

Sibirsko jezero, koje je postalo veoma popularno za fotografisanje, zapravo je veoma otrovno veštačko jezero napravljeno da bi se u njega izbacivao pepeo iz obližnje elektrane koja radi na ugalj. Iz termoelektrane upozoravaju da jezero nije bezbedno za plivanje.

Voda je prepuna hemikalija koje mogu izazvati ozbiljne probleme na koži, saopštili su iz sibirske kompanije za proizvodnju struje.

“Prošle nedelje pepeo koji smo izbacili u Novosibirsk TEZ-5 postao je zvezda na društvenim mrežama. Ali ne smete da plivate u kolektoru za pepeo jer je voda visoko bazna zbog soli kalcijuma i drugih oksida metala koji se u njoj rastvaraju. Kontakt takve vode sa kožom može da izazove ozbiljnu alergijsku reakciju”, upozorili su iz kompanije.

Ističu da je dno jezera blatnjavo, tako da je izlazak iz njega gotovo nemoguć.

Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg broja posetilaca koji dolazi na “novosibirske Maldive”, upozorenje je objavljeno velikim slovima. Kako kažu, najveći rizik je ukoliko se upadne u vodu tokom pravljenja selfija.

Voda je dobila spektakularnu tirkiznu boju zbog dubine jezera i raznih okisda metala koji se u njoj rastvaraju. Međutim, ljudi su uprkos upozorenju nastavili da dolaze na jezero i poziraju za Instagram – od slikanja na obali, do leškarenja na jednogoru na naduvanje.

“Znamo da je jezero otrovno i nismo ulazili u vodu”, rekla je Marina Železnova. Dodaje da mnogo Rusa organizuje izlete pored jezera, a jedan čovek se čak i okupao iako je to striktno zabranjeno

Slične objave

„Lego“ proslavlja četvrt vijeka kultne serije „Prijatelji“

V.R.

Najkraći IQ test na svijetu sastoji se od samo tri pitanja

Igor Mudrinić

Parkiranje: Video ”zapalio” mreže

M.

Ostavite komentar