Hardware i software Tehnologija

Intel Comet Lake specifikacije sugerišu 10 jezgara, novo podnožje i 14nm+++ proces

Intelu je neophodan odgovor na AMD-ovu Zen 2 seriju procesora, mada kompanijin 10nm proces još uvijek nije spreman bar kada su desktop procesori u pitanju.

Intel svoj 10nm fokus trenutno usmerava ka mobilnim platformama, dok su desktop i server dovizije prepuštene rafinisanim 14nm rešenjima.

Ovo Intel limitira na polju desktop sistema, ali nove procurele informacije sugerišu da kompanija planira objavu novog desktop podnožja, sa većim procesorima nego do sada. Kasnije ove godine, ili početkom 2020, Intel planira objavu Comet Lake serije 14nm procesora, koji su dizajnirani da koriste novo podnožje pod nazivom LGA 1159.

Pojavile su se i specifikacije ovih procesora (vidljive u tabeli ispod), a izgleda da Intel planira da ponudi hyperthreading na svim novim CPU modelima, kao i zvaničnu podršku za DDR4 3200MHz na i5 i jačim procesorima.

U visokom segmentu, Comet Lake će korisnicima nuditi do 10 jezgara i 20 threadova, uz boost taktove do 5.2GHz. Deseta generacija i9-10900KF bi trebalo da bude 10-jezgarni CPU, bez iGPU-a, što znači da je Intel zamenio iGPU prostor za više CPU jezgara.

Ukoliko su nove glasine o specifikacijama tačne, Intel je svoju Coffee Lake seriju procesora podigao na novi nivo, sa više jezgara i većim brzinama radnog takta.

Izvor: Overclock3d

Slične objave

ZTE sprema vlastiti 5G čip do kraja godine

V.R.

Rekordan broj robota u kompanijama

D V

HTC nagovještava novi Android telefon

V.R.

Ostavite komentar