Tehnologija World-wide-web

Event kamere: Kad vještačka inteligencija snima poput ljudskog oka

Konvencionalne kamere, koje snimke bilježe frejm po frejm, imaju malo toga zajedničkog sa ljudskim okom koje svijet vidi bez prekida. Sada na scenu stupa takozvana “event kamera” koja snima poput ljudskog vida, te scene hvata kao konstantni tok informacija.

Naučnici iz Eth Zurich odlučili su da ilustruju puni potencijal novih senzora u okviru super-usporenog video snimka. Event kamere funkcionišu tako što umesto da hvataju pojedinačne frejmove u stvari konstantno beleže promene u osvetljenju, pa se tako ne gubi ništa što se događa između frejmova, što je slučaj kod regularnih kamera. Iako ove kamere funkcionišu poput ljudskog oka nemoguće je da se na ekranu vide sirovi snimci, te materijal prvo mora da se rekonstruiše u video sadržaj koji može da se gleda. Tu na scenu stupaju neuralne mreže koje su prethodno trenirane za obradu ovakve vrste materijala.

Eksperti ističu da će nove kamere biti naročito korisne za autonomnu vožnju i „mašinski vid“, budući da će samoupravljivim vozilima omogućavati da prepoznaju objekte u realnom vremenu, bez potrebe za obradom velike količine podataka. Tehnologija je još uvek u početnim fazama razvoja, ali je model već dostupan i drugim istraživačima koji žele da testiraju model koji još uvek nije treniran.

Izvor: Engadget

Slične objave

Xiaomi radi na telefonu sa 120Hz ekranom i 5x telefoto kamerom

V.R.

Xiaomi Mi 9 Explorer u vrhu AnTuTu liste performansi za mart

D V

Chrome sada spriječava sajtove da provjeravaju da li se za pregled koristi Incognito mod

V.R.

Ostavite komentar