Magazin Moda

Manje smo lijepi nego što mislimo

Svaki put kada biramo fotografije koje ćemo nekome da pokažemo, obično uzimamo najbolje, pa nam je u glavi memorisano da tako, zaista, izgledamo. Moguće je da se radi i o fenomenu koji stručnjaci nazivaju – samopoboljšanje

PONEKAD nam se čini da nas ogledalo ulepšava ili proširuje, a ono je zapravo manje varljivo od našeg mišljenja o sebi. Naime, činjenica je da nismo toliko lepi i atraktivni kao što smatramo – poručuju naučnici iz Kanade.

Stručnjaci su sproveli istraživanje o procesu lične identifikacije, tako što su fotografije ispitanika digitalno izmenili i napravili da na jednima osoba izgleda bolje, a na drugima lošije. Učesnici su imali zadatak da izaberu nemodifikovanu verziju sebe, kada je većina odabrala izmenjene fotografije. A na njima su izgledali za 10 do 40 odsto atraktivnije nego što stvarno jesu. Tek svaki četvrti je tačno procenio sebe i izabrao pravu fotografiju. I to, kažu naučnici, nema veze sa narcizmom.

Jedno od objašnjenja za ovu pojavu je da svaki put kada biramo fotografije koje ćemo nekome da pokažemo, obično uzimamo najbolje, pa nam je u glavi memorisano da tako, zaista, izgledamo. Moguće je da se radi i o fenomenu koji stručnjaci nazivaju – samopoboljšanje, a koji nam pomaže da se osećamo bolje nego što jesmo, kako bismo izdržali svakodnevne napore.

Slične objave

Čovjek Spajdermen: Spustio se sa 15. sprata bježeći od požara

V.R.

Kim Kardashian u svađi izvrijeđala sestru: “Lažna humanitarko, šta ti radiš?”

J K

Umro glumac Žan-Mišel Vinsent

M.

Ostavite komentar