Republika Srpska / BiH Vijesti

Dodik se povlači pred zapadom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovaraće sa vlastima u Republici Srpskoj o mogućnostima povlačenja izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji predviđa uvođenje rezervnog sastava policije.

Ta vijest nezvanično je potvrđena za Novinsku agenciju Patria.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su juče sa ambasadorima zemalja Kvinte, a jedna od tema tog razgovara bila je i uvođenje rezervnog sastava policije u RS, čije najave izazivaju oštre reakcije javnosti u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj zajednici.

Ambasadori SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarali su sa Dodikom o spornim izmjenama tog zakona. Dodik je rekao da će na tu temu razgovarati sa vlastima u Republici Srpskoj, te detaljno se informisati o daljnjoj proceduri.

Vlast u Republici Srpskoj, predvođena Dodikovim SNSD-om izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS pravdaju potrebom podizanja nivoa bezbjednosti zbog povećanog priliva migranata, dok opozicija na to gleda kao na davanje većih ovlaštenja policiji i zastrašivanje građana, a svoju zabrinutost zbog ovog zakona ranije su iskazale i međunarodne institucije i strane ambasade.

U Federaciji BiH na rezervni sastav policije u RS gledaju kao na narušavanje balansa u naoružanju između dva entiteta.

Osim rezervnog sastava izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS predviđaju mogućnost i angažovanja policijskih službenika iz drugih država za potrebe RS, kao i davanje lažnog identiteta policijskim službenicima.

Rezervni sastav policije RS trebalo bi činiti 20 odsto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što znači da bi RS mogla dobiti oko hiljadu novih policajaca. U Federaciji BiH pokrenuli su proceduru izmjena zakona kako bi i policija u tom entitetu dobila rezervni sastav.

Misija OSCE-a u svom saopštenju ranije je izjavila da smatra da bi vlasti RS trebale voditi računa o mogućoj negativnoj percepciji uvođenja rezervnog sastava policije te su apelovali na nadležne da rade na izgradnji povjerenja unutar RS te Bosne i Hercegovine.

Prijedlog izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS kojim se predviđa uvođenje rezervnog sastava policije na sjednici Narodne skupštine RS naći će se 25. juna.

(NAP) BN TV

Slične objave

Putin potpisao povlačenje Rusije iz jednog od najvažnijih sporazuma u naoružanju

M.

Poništena ekološka dozvola za HE „Buk Bijela“

M.

Poreska kažnjava samo fiktivno?!

D V

Ostavite komentar