Magazin Zanimljivo

Stara sovjetska propaganda je najgej stvar na svijetu

U Rusiji je od 2013. na snazi zakon koji zabranjuje promovisanje “homoseksualne propagande” kojim se zabranjuje “propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa” maloljetnicima, a predviđa i kazna za izjednjačavanje homoseksualnih sa heteroseksualnim odnosima. To, a i ne samo to, bio je dobar lajtmotiv mnogim umjetnicima i poznavaocima dizajna da artefakte državne propagande iz doba Sovjetskog saveza posmatraju iz ugla homoerotične estetike.

Neki su postojeće plakate pretvorili u eksplicitno gej oglase zamijenjujući postojeću zastavu onom u bojama duge.

Drugi su kopali po arhivama oglasa za sportska takmičenja tražeći autentičnu odu mišićavom tijelu koje se presijava na suncu majke Rusije jer je u to doba snažno muško tijelo bilo propagandna paradigma čvrsto stegnutog državnog sistema.

Takođe, moramo da primijetimo kako bi u naše Insta vrijeme ovakva fotka sa bazena bi bila must have za svakog fitfluensera, sa sve motivacionim citatom.

Ipak, najurnebesniji od svih primjera je onaj naizgled najnaivniji. U svrhu popularisanja dobrih odnosa Kine i Rusije nastao je niz plakata kojim se pokazuje kako ove dvije zemlje koračaju “ruku pod ruku”. Pokazujući istinsku odanost, otišli su u potpuno drugom smjeru od onoga za šta danas vjerujemo da im je bio cilj.

Iako fizička bliskost ovih prizora nije trebala da podstiče seksualnu konotaciju, teško nam je da povjerujemo kako to barem malo ipak nije bila svjesna subverzija autora plakata. Naročito u ovoj sceni koja sa sve breskvicama bukvalno moli da bude neoficijelni poster za “Call me by your name”.

Divno je što ako se dovoljno udubite u ovo, možete pronaći kompletan timeline jedne idealne veze. Evo primjera savršene fotografije za svadbe koja se prosto mora naći u Pinterest boardu ako planirate vjenčanje uskoro.

Insisitrajući na, kako bi se u politici reklo, “strateškoj povezanosti dva naroda” nastajali su plakati koji slave industrijski razvoj kao neprikosnoveni komunistički ideal. Nadamo se da ovi momci nisu ovako zablesavljeno gledali jedan u drugog dok su gradili Černobilj.

Zakonito pravo da istopolni parovi usvajaju djecu i dan danas djeluje kao nesagledivo daleka budućnost u Rusiji (čak i dalja nego kod nas) ali u utopijskom prizoru sovjetske propagande ona je još tada djelovala kao nepatvorena idila.

Baš kao što piše u “Malom 0rincu”, ljubav nije kada dvoje ljudi gleda jedno u drugo već u istom pravcu. Okej, momci sa slike posežu za Lenjinom a ne za Sent Egziperijem, ali ljubav je ljubav.

Izvor:: Noizz.rs

Slične objave

On bi mogao da zamijeni Vila Smita u nastavku popularnog filma

V.R.

Ukradeno “ukleto” zvono sa ostrva na kome su snimani filmovi o Hariju Poteru

V.R.

Mačja komunikacija: Saznajte idete li svojoj mački na živce

Igor Mudrinić

Ostavite komentar