Hardware i software Tehnologija

AMD predstavio prve Navi GPU-ove u okviru Radeon RX 5000 serije

Radeon RX 5700 će biti model iz srednjeg segmenta i trebalo bi na tržištu da se takmiči sa Nvidia RTX 2070 GPU-om. Navi oznaka neće biti deo zvaničnog naziva grafičke karte, jer AMD svoju arhitekturu naziva RDNA, odnosno Radeon DNA.

Nažalost, moraćemo da sačekamo E3 gejming konferenciju kako bismo saznali zvanične detalje i specifikacije naredne generacije RDNA grafičkih karti. Za sada, AMD je istakao da možemo očekivati 25% bolje performanse po taktu i za 50 procenata brže performanse po vatu sa novom arhitekturom, u poređenju sa starijom Graphics Core Next tehnologijom.

Pored toga što će biti prvi potrošački 7nm GPU-ovi, Radeon RX 5000 serija će podržavati i PCIe 4.0 i brzu GDDR6 memoriju. Tokom kratke demonstracije na sceni, prikazano je poređenje RX 5700 i RTX 2070 u igri Strange Brigade, gde je AMD-ov GPU ostvario za oko 10% bolje performanse.

Jedna ključna funkcija, koja još uvek nedostaje, a na koju Nvidia značajno računa sa svojim RTX kartama, jeste ray tracing. AMD ističe da razvija sopstvenu ray tracing tehnologiju, a CEO Lisa Su je istakla da ćemo mnogo više detalja čuti tokom E3 konferencije 10. juna.

AMD je istakao da se Radeon RX 5700 grafičke karte u prodaji očekuju tokom jula.

Izvor: TrustedReviews

Slične objave

MediaTek Helio G90 čipset najavljen za 30. jul

V.R.

Biljke su nastale 400 miliona godina ranije nego što se mislilo?

V.R.

Kako su nastali “bug” i “debugging”?

V.R.

Ostavite komentar