Auto-moto Ostalo

Lamborghini pronašao originalnu Miuru iz filma “Posao u Italiji” posle pola vijeka

Mnogi fanovi Lamborghinija smatraju Miuru najlepšim modelom u istoriji ovog proizvođača.

Automobilom su bili očarani i producenti filma “Posao u Italiji” (The Italian Job) pa su odabrali upravo Miuru za početnu scenu ovog ostvarenja.

U uvodnim kadrovima filma iz 1969, Lamborghini Miura, koji je kao model debitovao samo par godina ranije, jezdi krivinama prevoja Veliki Sen Bernar:

I dok je Miura P400 uništena na velikom platnu, automobil koji smo videli u ovom insertu u stvarnosti je “preživeo”. Za kadrove slupane Miure, kompanija Paramount koristila je identično vozilo koje je već bilo oštećeno u udesu.

Automobilu koji je vožen u filmu ubrzo se izgubio trag. Međutim, nekoliko godina nakon premijere među kolekcionarima se proširila vest da Miura nije zaista uništena tokom snimanja, pa su se bacili u potragu za ovim Lamborghinijem.

“Filmska” Miura P400 decenijama je izmicala potrazi, sve dok je nedavno njen sadašnji vlasnik, Fric Kajzer, nije poslao u Lamborghinijevo odeljenje Polo Storico za restauraciju klasičnih automobila ovog brenda, kako bi dobila njihov setrifikat kojim se potvrđuje originalno stanje vozila.

Stručnjaci italijanskog proizvođača detaljno su pregledali automobil, uporedili broj šasije sa dokumentacijom koju poseduju o Miuri P400 iz filma i zaključili da je zaista reč o tom vozilu.

U procesu identifikacije pomogao im je i bivši radnik Lamborghinija, Enco Moruci, koji je pre pola veka imao zaduženje da filmskoj ekipi isporuči automobil, ali i da ga vozi u svim scenama kao dubler italijanskom glumcu Rosanu Braciju.

Moruci se priseća da su za potrebe snimanja ustupili tek izrađenu Miuru P400 koja je po boji spoljašnjosti i enterijera odgovarala pomenutom slupanom primerku ovog modela, pa je bila idealna za film.

Nakon završetka snimanja, Moruci je vratio automobil u fabriku, da bi vozilo kasnije bilo isporučeno svom prvom vlasniku, jednom kupcu iz Rima.

“Filmska” Miura P400 u međuvremenu je promenila više vlasnika, a 2018. kupio ju je kolekcionar Fric Kajzer koji tada nije bio upoznat sa istorijom ovog automobila. Nema sumnje da će otkriće stručnjaka iz Lamborghinija doprineti da se cena ovog vozila na tržištu oldtajmera značajno uveća.

B92

Slične objave

Honda sprema novi Jazz

D V

Na prodaju posljednji Bugatti EB110 Super Sport

V.R.

Tradicija je važna: Alfa Romeo pronašao inspiraciju za novu boju u prošlosti – FOTO

D V

Ostavite komentar