Republika Srpska / BiH Vijesti

MAP (NATO) na putu aktivacije?!

“Još uvijek ne postoji takva jedna odluka”, rekla je Pendeš.

– Kao ministrica odbrane, zajedno s ljudima i u Ministarstvu i u Oružanim snagama, želim kazati da nam je interes implementacija Pregleda odbrane koje je Predsjedništvo BiH usvojilo 2016. godine, a samim tim i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa koji automatski pomaže da se aktivira MAP, odnosno da on iz pasivne pređe u aktivnu fazu, što podrazumijeva i implementaciju daljnjih zakonskih rješenja prepoznatih u određenim odlukama koje je već donijelo Predsjedništvo – rekla je Pendeš.

Ističe kako je prvenstveno potrebno poboljšati status pripadnika OSBiH, izdvojiti značajna finansijska sredstva za modernizaciju i opremanje, kako bi OSBiH u potpunosti implementirale svoje zakonske obaveze – odbrana zemlje, učešće u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće i deminiranje.

– Jedna od zadaća i zakonska obaveza MOBiH i OSBiH, zajedno sa ostalim institucijama, je utemeljenje i rezervnog sastava OSBiH. Naravno da zbog finansijskih nedostataka to nismo u mogućnosti implementirati – rekla je Pendeš.

(Agencije)

Slične objave

“Ne dam Bolu da me savlada”

M.

Hemofarm obilježio 59 godina uspješnog poslovanja

Igor Mudrinić

Sretku Paviću 13 godina zatvora zbog ubistva civila u Prijedoru

M.

Ostavite komentar