Magazin Zanimljivo

Kako zaboraviti brutalnu scenu morževa koji lete u smrt?

Srceparajuća scena iz Netflixovog dokumentarca Dejvida Atenboroa “Our Planet” šokirala je gledaoce. Dešava se u Beringovom moreuzu, koji razdvaja Rusiju od Aljaske, malo južnije od Arktičkog kruga.

Filmadžije su tamo uhvatile veliku grupu pacifičkih morževa koji su se upustili u za njih krajnje neobično ponašanje. Prema autorima serije, njihova prirodna ledena staništa se smanjuju pa su morževi prisiljeni da u velikom broju izlaze na kopno, gdje mogu biti opasni po sebe.

Neki morževi penju se ili spuštaju niz liticu, što nije uobičajeno za životinje koje mogu da budu teške do dvije tone. U svojim nespretnim i očajničkim pokušajima da se vrate u vodu, neki posrću s ivice litice. Ekipa koja je snimala film je u suzama gledala kako se životinje odbijaju o oštre stijene, a mnoge umiru od udarca ili zdrobe druge morževe prilikom pada.

Kako nestaje njihovo omiljeno stanište, scene poput ovih sve su češće, upozorio je Svjetski fond za prirodu. Obično bi se morževi okupljali u manjim grupama i često bi ležali na ledu.

Čak je i producentkinja serije Sofi Lanfir, bila zapanjena onim što je vidjela i prisjetila se koliko je teško bilo gledati to tokom snimanja.

“Scene s morževima bile su najteže kojima sam ikad morala da svjedočim ili da ih snimam u svojoj karijeri”, rekla je za The New York Times.

Kad je birala lokaciju za snimanje, znala je otprilike šta bi mogla da očekuje, ali nije bila spremna na ovakvu brutalnost.

“Grupica od možda njih šest ili sedam bi uspjela da se spusti na sigurno pa bismo svi slavili. Ali većina ne uspije. Praktično odšetaju s litice”, dodala je.

 

Izvor: index.hr

Related posts

Punačke žene usrećuju muškarce

V.R.

Knjiga o kraljevskom paru otkrila intimne detalje: Vilijam je Kejt tretirao kao sluškinju?

Igor Mudrinić

Mislio da je kupio za 9.100 dolara luksuznu vilu, šokirao se kad je video šta je dobio

V.R.

Ostavite komentar