Republika Srpska / BiH Vijesti

Dan Preda: Predaja upitnika EU nije istorijski trenutak za BiH, nego samo prvi korak

U BiH ali i Briselu postoji nada da će do kraja mandata ove Evropske komisije doći do pozitivne odluke kada je riječ o kandidatskom statusu zemlje za članstvo u EU.

Da predavanje dodatnih odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji ”nije istorijski trenutak” za BiH smatra i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda. On naglašava da je slika uspjeha BiH zbog konačnog predavanja dodatnih odgovora “izmiješana”.

– Dobro je što je proces završen, ali ne mogu da ne primjetim veliko kašnjenje od pet mjeseci. Uz to tu su i informacije da na neka od dodatnih pitanja nije odgovoreno. Sve u svemu ovo nije istorijski trenutak, ovo je tek finalizacija prvog koraka. A biće ih još mnogo dok BiH ne postane članica EU – rekao je Dan Preda za DW.

Da će nastavak puta BiH ka članstvu zavisti od budućih koraka u zemlji, a ne toliko od podnijetih odgovora na Upitnik, smatra i izvjestilac Evropskog parlamenta
– Da bi BiH dobila kandidatski status neophodno je da se formira vlast bez odlaganja. Vlasti moraju da nastave posao na EU reformama jer će zahtjev biti analiziran na osnovu primjene reformi. BiH mora da pokaže rezultate i to je osnovna stvar koja će odlučiti sljedeće korake i brzinu eurointegracija zemlje – zaključuje Dan Preda.

(Klix)

Slične objave

Preminuo Momir Bulatović

Z.K

Sutra izricanje drugostepene presude

M.

Kolumbija zatvara granice: Vlasti ne žele scenario Ekvadora i Bolivije

M.

Ostavite komentar