Svijet Vijesti

Cipras: Biću prvi grčki premijer koji će posjetiti Skoplje

On će, kako je rekao, Skoplje posetiti zajedno sa poslovnom delegacijom, a kasnije je najavio formiranje visokog saveta za saradnju Grčke i Severne Makedonije, prenosi MIA.

“Želim da vas uverim da je Grčka spremna da nastavi da gradi sve ono što je u skladu sa Prespanskim sporazumom. Zato, želim da vam otkrijem, uskoro ću biti prvi grčki premijer koji će zvanično posetiti Skoplje, zajedno sa poslovnom delegacijom. I dodatno pristupićemo osnivačkom sastanku visokog saveta za saradnju Grčke i Severne Makedonije, kako bismo istražili sve mogućnosti za produbljenje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa”, istakao je grčki premijer.

On je pomenuo ekonomiju, turizam, energetiku, kulturu i vojnu i policijsku saradnju. Premijer Grčke, govoreći o Sporazumu iz Prespe, rekao je da je ovaj ugovor diplomatsko remek delo i da “će ostati u istoriji, jer je ovo prvi put bilateralni spor na Balkanu u kome je kod obe strane postojala volja da se porazi nacionalizam”.

“Sporazum iz Prespe nije bio lak sporazum. Ali ja bih njega okarakterisao kao diplomatsko remek delo. On je diplomatsko remek delo jer predstavlja uzajamno koristan ugovor, ali da niko ne dobije 100 odsto od svojih argumenata, a i da se niko, istovremeno, ne oseti ponižen ili obespravljen”, istakao je grčki premijer.

Aleksis Cipras je rekao da su danas Grčka i Severna Makedonija dve susedne zemlje koje investiraju u prijateljstvo, saradnju i solidarnost i pružaju primer ne samo na Balkanu i u Evropi, već i celom svetu.

Slične objave

Netanjahu: U Izraelu neće vladati jevrejski verski zakon

M.

Priština objasnila zašto ne pušta Vulina na KiM

M.

Novosti: Novcem iz Evrope kupili opremu za trgovinu organima

M.

Ostavite komentar